سیستم آبیاری هوشمند

سیستم آبیاری هوشمند چیست؟

سیستم مدیریت هوشمند آبیاری (Intelligent Irrigation System)، سیستمی است که با برنامه هایی که از قبل برای آن تعریف می شود ، گیاهان یا فضاهای سبز را در هر نوع موقعیت اقلیمی زمین متناسب با نوع نیاز آن گیاه آبیاری می کند.

شرکت گاردن مارکت مجری انواع پروژه های فضای سبز در خاورمیانه با بیش از 200 پروژه موفق در  جنوب کشور ،قادر به ارائه کایه خدمات از قبیل طراحی ،نصب ،تعمیر و نگهداری از کلیه سسیتم های ابیاری هوشمند و سنتی در سراسر نقاط کشور میباشد.

در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری را در زمینه این سیستم های آبیاری هوشمند در اختیار شما قرار دهیم:

این سیستم ها را میتوان به راحتی در هر متراژی استفاده نمود.

از جمله دلایلی که باعث گرایش به این سیستم در زمینه آبیاری به سیستم های هوشمند آبیاری میشود صرفه جویی بالای آب در استفاده از این دستگاه ها و انعطاف پذیری این نوع سیستم ها با شرایط گوناگون زمین و برابری با نوع نیاز گیاه در میزان مصرف آب است .

با نصب این سیستم هوشمند به فضاهای سبز میتوان توزیع کننده های آب نصب شده در محیط سیستم آبیاری قطره ای، بارانی و … را کنترل کرد. در بخش فضای سبز و باغداری با تجهیز زمین های فضای سبز و باغ های مرکبات به تجهیزات آبیاری تحت فشار و نصب سیستم هوشمند آبیاری بر روی تجهیزات آبیاری تحت فشارمی توان هوشمند سازی و مکانیزاسیون آبیاری را به انجام رساند.

با نصب ایستگاه های سیستم هوشمند آبیاری و تقسیم زمین های مورد نظر تحت کشت به چندین بخش جهت آبیاری، میتوان دوره آبیاری را حتی با سرانه پایین آب انجام داد . بوسیله سامانه وایرلس سیستم هوشمند آبیاری و برقراری ارتباط بی سیم امن و بدون اختلال هیچگونه محدودیتی در مساحت و متراژ زمین یا باغ تحت پوشش سیستم هوشمند آبیاری وجود نخواهد داشت.

این سیستم ها اشخاص را قادر خواهند ساخت تا به راحتی فضای سبز خود را در هر زمان و مکانی که تمایل دارند آبیاری نمایند و از آسیب دیدن گیاهان بر اثر بی آبی یا کم آبی ممانعت به عمل آورد . بدلیل آبیاری با شیوه منظمی که این سیستم در اختیار میگذارد با کمترین میزان آب مصرفی بیشترین بهره وری را خواهیم داشت. با توجه به وضعیت بحرانی فعلی در بخش آب کشور و این نکته که در حدود 80 درصد ازمیزان هدر رفت آب در فعالیتهای مربوط به کشاورزی است، استفاده از راه حل های هوشمندسازی می تواند یک راه حل با درصد اطمینان بالا و مطلوب برای برون رفت از بحران کنونی و مدیریت مناسب منابع در دسترس آب باشد.

با استفاده ازاین سیستم ها میتوان تا حدود زیادی در مصرف آب صرفه جویی کرد.

برنامه های مديريت هوشمند آبرسانی و آبياري که قابلیت تنظیم شدن دارند:
– سنجش رطوبت و تشخيص زمان شروع آبياري و امکان مدیریت بر آبیاری فضای سبز
– زمانبندي شروع و پایان پروسه آبياري براي ساعات خنك تر جهت صرفه جويي بیشتردر مصرف آب
-زمانبندي آبنما
-حذف اختلالات درجریان آب و ايجاد آب صاف براي آبنما
-مجهزشده به سنسورهای هواشناسی ، دما و رطوبت خاک، پارامترهای جوی .. .
-تنظیم میزان جریان آب ورودی و فشار آب مناطق مختلف
-قطع و وصل جریان آب در مواقع مختلف بر حسب نیاز
-محاسبه اتوماتیک نیاز آبی محصول کشاورزی براساس مشخصه های اندازه گیری شده
-مدیریت و کنترل شبکه آبیاری براساس نیاز آبی به دست آمده

مزایای استفاده از سیستم هوشمند آبیاری

نظارت و کنترل
نظارت و کنترل به صورت دائمی (شبانه روزی)و اتوماتیک بر آبیاری

انعطاف پذیری
انعطاف پذیری این نوع سیستم ها با شرایط گوناگون توپوگرافی زمین و منطبق شدن با نوع نیاز گیاه در مصرف آب

زمان ورود و خروج آب
تنظیم زمان ورود و خروج آب (ساعات شروع و اتمام آبیاری) در فضای سبز، میزان ورود آب و…

اندازه گیری پارامترهای بستر گیاه
اندازه گیری پارامترهای بستر گیاه مانند رطوبت خاک و… و تاثیر آن در میزان ، شیوه و ساعات آبیاری

سرعت و دقت
سرعت و دقت بالاتر در استفاده از سیستم هوشمند آبیاری به جای استفاده از سیستم سنتی

کنترل اسپیرینکلر
کنترل اسپیرینکلرهای (آبپاش ها) نصب شده در سیستم قطره ای، بارانی و… در فضاهای سبز

تنظیم خودکار آبیاری برای چندین واحد
تنظیم همزمان و خودکار آبیاری برای چندین واحد فضای سبز با مساحت و موقعیت مکانی متفاوت از یکدیگر (دارای سیستم کنترل مرکزی)

آبیاری بر اساس تبخیر و تعرق پتانسیل گیاه
آبیاری بر اساس محاسبه تبخیر و تعرق پتانسیل گیاه در روزها و یا ماه های مختلف سال که با توجه به درجه حرارت، سرعت، شدت و جهت باد، ساعات آفتابی، میزان بارندگیانجام می گیرد.

ضرورت استفاده از سیستم آبیاری هوشمند

با توجه به مسئله کمبود آب در کشور ایران و خشکسالی، مدیریت آب ضروری و الزامی می باشد. برای مدیریت آب نیازمند سیاست گذاری در راستای استفاده درست و بهینه از آب هستیم. سیستم آبیاری هوشمند راهی مناسب و بهینه جهت استفاده درست از آب می باشد.

 

 


 

مشکلات آبیاری‌های قطره‌ای و بارانی

در روش آبیاری قطره ای برای هر هکتار زمین نیاز به هزاران متر کابل و چندین مخزن آب داریم. در زمان شخم زدن زمین باید به صورت کامل جمع آوری شود و بعد از شخم زدن دوباره نصب شود که هزینه زیادی دارد. در هنگام خروج آب نیز مقداری تبخیر شده و هدر می رود.

نمونه آبیاری قطره ای کار شده در زمین کشاورزی

 

 

 


 

مزایا و کارکرد سیستم آبیاری هوشمند

مهم ترین مزیت سیستم آبیاری هوشمند استفاده بهینه از اب می باشد. علاوه بر آن کشاورز میتواند به راحتی در هر زمان و مکانی باغ و زمین کشاورزی خود را به صورت منظم و دقیق آبیاری کند. سیستم آبیاری هوشمند می تواند میزان رطوبت خاک را اندازه بگیرد و زمان آبیاری را تشخیص دهد.

 

یکی از کنترلر های آبیاری هوشمند که با صفحه نمایشگر خود اطلاعات و برنامه آبیاری را نمایش میدهد.

 

نحوه کنترل سیستم آبیاری هوشمند

کنترل آبیاری با تلفن همراه: در این روش می توان در هر مکانی که حضور دارید تنها با ارسال یک SMS آبیاری را آغاز نموده و پس از زمان تعیین شده ابیاری توقف شود. در صورت بروز خطا در سیستم به هر دلیلی یک SMS مبنی بر بروز مشکل در سیستم برای یک نفر یا چند نفر نیز ارسال می گردد.

کنترل آبیاری بر اساس زمانبندی: در این روش دستگاهی به شیر آب متصل می شود و استفاده از جدول زمانی مشخص که به دستگاه داده می شود ، در روزها و ساعاتی خاصی از روز، هفته، ماه، سال آبیاری شروع شده و پس از مدت زمان تعیین شده به کار خود خاتمه می دهد.

کنترل آبیاری با در نظر گرفتن رطوبت خاک: در این روش سنسور های رطوبت سنج در خاک قرار داده می شود و هر زمان که رطوبت مورد نیاز خاک کاهش پیدا کند آبیاری بصورت خودکار آغاز شده و پس از رسیدن به رطوبت مورد نظر آبیاری متوقف می شود.

کنترل آبیاری بر اساس روز و شب: در این روش پس از اینکه روز شد و یا شب فرا رسید برنامه ابیاری برای سیستم ارسال می گردد.

برنامه کنترلر که به راحتی با تلفن همراه قابل کنترل میباشد.

برخی امکانات سیستم آبیاری هوشمند:

اجرای رقص موزیکال آب
آبیاری باغچه و گلخانه ها به صورت هوشمند و از راه دور
آبیاری باغ و گیاهان ویلا از راه دور و بصورت هوشمند
کنترل تاسیسات استخر و سونا و دستگاه های تهویه آب
پر کردن آب استخر از را دور با استفاده از تلفن همراه

مشکلات آبیاری‌های قطره‌ای و بارانی چیست؟

روش قطره‌ای از نظر اقتصادی مناسب نیست؛ زیرا اگر قرار باشد یک هکتار زمین کشاورزی را به سیستم آبیاری قطره‌ای مجهز کنیم، به هزاران متر کابل و چند مخزن آب نیاز داریم. با وجود این، در صورت آسیب دیدن شبکه خسارات زیادی به بار می‌آید و اگر کابل مسدود شود، این سیستم کارایی خود را از دست می‌دهد.

از سوی دیگر هنگام شخم زدن زمین باید شبکه جمع‌آوری و دوباره نصب شود که مستلزم هزینه بالایی است. هنگام انتقال آب در شبکه کابلی دمای آن بالا می‌رود و هنگام خروج، آب تبخیر شده و هدر می‌رود. نوع دیگر آبیاری، آبیاری بارانی است.

مهم‌ترین مشکل این روش این است که هنگام پخش شدن آب در هوا، سطح آزاد آب افزایش می‌یابد و در نتیجه قسمت قابل توجه آن تبخیر می‌شود.

همچنین یک قطعه زمین به مساحت بالغ بر یک هکتار به چندصد فواره و چند نفر نیاز است تا فواره‌های آب را جابه‌جا کنند که همین مساله به نیروی انسانی زیاد و زمان قابل توجهی نیاز دارد. مشکل سوم مصرف انرژی زیاد برای پخش آب در سطح وسیع است.

 

5/5 - (2 امتیاز)

احسان قرقانی

دیدگاهتان را بنویسید