شته ها

ویژگی کلی شته ها:

گروه بزرگی از حشرات کوچک با بدنی بسیار نرم هستند. ظاهری گلابی شکل با شاخک بلند دارند. یک جفت کورنیکول در سطح پشتی شکمی بدن دارند. فرم های بالدارشان از طریق رگ بندی بال ها قابل تشخیص هستند.

دارای 3 جفت پا هستند و معمولا پاهای عقبی بلندی دارند

خانواده : Aphididae

چرخه زندگی شته ها :

از نظر سیکل زندگی بعضی از گونه ها چند میزبانه هستند. زمستان گذرانی را در مرحله تخم میگذرانند. اول بهار شته های از تخم خارج میشوند که بدون بال هستند و در طول فصل بهار و تابستان بدون وجود نر بکرزایی میکنند. بعضی شته ها دومیزبانه هستند و بعد ا زتشکیل بال به میزبان دوم میروند که عموما گیاهان علفی هستند. چند نسل تولید مثل میکنند و بعد اواخر تابستان به میزبان اول خود برمیگردند.

نحوه خسارت شته ها:

میزان خسارت این حشره بسیار بالا بوده و آفات مهم کشاورزی به حساب می آید. این حشره روی ساقه و برگ های درختان بصورت کلنی در سنین مختلف به حال مکیدن شیره گیاهی میپردازند. استایلت های خود از اپیدرم گیاه عبور میدهند و از شیره گیاهی تغذیه میکنند. این کار باعث کاهش فتوسنتز و ضعیف شدن گیاه میگردد. همچنین شته ها با تغذیه از شیره گیاهی تولید عسلک میکنند که این موضوع باعث جلب گرد و خاک و قارچ های دوده میگردد.

برخی از مهمترین شته‌های خسارت‌زا عبارتند از :

شته سبز سیب Aphis pomi

شته انار Aphis punicae

شته انگور Grape Phylloxera

شته درختان میوه هسته دار

شته مومی کلزا   Brevicoryne brassicae

شته پنبه Aphis gossypii

علائم وجود شته روی گیاهان :

در اثر آلوده شدن گیاه به شته ، برگ ها پیچیده و لوله ای شکل میشوند. همچنین بدلیل ترشح عسلک ، گیاه حالت چسبناک به خود میگیرد. در اثر ریخته شدن عسلک زیر درخت میتواند باعث تجمع زنبور در زیر درخت نیز گردد. درختان آلوده به شته، باعث جذب مورچه به خود میشوند. زیرا مورچه ها از تخم شته ها تغذیه میکنند.

کنترل و مبارزه با شته ها :

شته ها دشمنان طبیعی زیادی دارند. مانند مورچه ها ، کفشدوزک و نوعی از زنبور ها . همچنین میتوان از کارت زرد نیز استفاده کرد. در جهت استفاده کمتر از سموم شیمیایی میتوان از آب تنباکو بصورت اسپری روی گیاه آلوده استفاده کرد.

سموم شیمیایی قابل استفاده در برابر این آفت عبارتند از : ایمیداکلوپرید (نام تجاری : کنفیدور) ، استامی پراید ، دلتامترین ، دیکلرووس ، دیازینون ، مالاتیون و … .

 

جمع بندی :

شته ها بدلیل سرعت بالای زاد و ولد و همچنین انتقال راحت از گیاهی به گیاه دیگر آفتی مهم و خطرناک به حساب می آید. همچنین این آفت میتواند ناقل بیماری های ویروسی نیز باشد. به همین دلیل کنترل و مبارزه با این آفت بسیار مهم بوده که باید با مشورت از یک متخصص گیاهپزشک به بهترین شکل ممکن انجام شود.

Rate this post
من شقایق هستم و 5 سال است که در زمینه گیاهپزشکی فعالیت می کنم، عاشق دنیای گیاهان و حشرات هستم و در زمینه تولید محتوا برای وب سایت های مرتبط با حوزه گیاهان تخصص دارم.

دیدگاهتان را بنویسید