معرفی گل آدنیوم

 

نام فارسی رایج:رز صحرایی

نام علمی:در فیلیپین و تایلند با نام «اسب صحرا» 

نام انگلیسی: اوبسام (به انگلیسی: Adenium obesum) 

از خانواده:گیاهی گلدار و گوشتی از خانواده  Apocynaceae ( خرزهره ) میباشد .

بومی:بومی مناطق جنوبی و شرقی آفریقا و کشور عربستان میباشد.

معرفی گل آدنیوم

Adenium arabicum این گونه از آدنیوم به دلیل نحوه رشد و شکل برگ‌ها و شیوه گلدهی معمولاً برای تهیه بونسای مورد استفاده قرار می‌گیرد. برگ‌ها سطحی پهن و حالتی چرمین دارد. تنه معمولاً شکلی کلفت جالب می‌یابد و از نظر ظاهری بین تنه اصلی و شاخه‌ها چندان تفاوتی وجود ندارد. پوسته ارغوانی مایل به قهوه‌ای تیره است و گل‌های این گیاه صورتی الی صورتی مایل به قرمز هستند. گلهای درشت و شیپوری مانند آن در اواخر زمستان می‌رویند و از بذر آنها می‌توان برای تکثیر این گل استفاده کرد.آدنیوم گیاهی همیشه سبز، گوشتی و گلدار بوده که ارتفاعی بین ۱ تا ۳ متر دارد ، گستردگی آن بین ۲ تا ۴ متر است .سرعت رشد این گیاه متوسط است و بین ۲ تا ۵ سال زمان نیاز است تا به رشد کامل خود برسد و معمولا از دو سالگی به گلدهی میرسد . این گیاه در ساقه خود آب ذخیره میکند و در شرایط بی آبی از آن استفاده میکند.این گیاه، بسیار سمی بوده و باید مراقب باشید که  آن را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید.

شرایط نگهداری گل آدنیوم

خاک

خاک شنی ، ماسه ای، لومی سبک و خوب زهکشی شده .می تونید از مخلوط پیت ماس و ماسه استفاده کنید .
بهتر است خاک مرطوب باشد و کمی قلیایی.PH خاک مورد استفاده برای این گیاه بین ۶ تا ۸ باشد

نور

نیمه سایه مشکلی پیش نمیاد اما نسبتا افتابی عالی هست . این گیاه متعلق به مناطق بیابانی است لذا اگر در معرض آفتاب کامل قرار داشته باشد هم خوب است .و در مناطق گرمسیر میشه به عنوان گیاه بیرونی استفاده کرد.

دما

دمای بین ۱۰ تا ۳۵ درجه برای نگهداری این گیاه دمایی مطلوب بشمار می آید.این گیاه نباید در معرض سرمای شدید قرار گیرد زیرا باعث از بین رفتن گیاه و ریختن برگهای آن خواهد شد .

آبیاری

اگر در بیرون از منزل نگهداری میکنید در تابستان به صورت روزانه انجام شود بهتر است ،و بهتر است آبیاری طوری صورت گیرد که همواره خاک مرطوب باقی بماند.آبیاری بیش از اندازه باعث ازبین رفتن گیاه و پوسیدگی ساقه و ریشه خواهد شد.به خصوص در سرما که تبخیر کمتر انجام میگیرد.

کوددهی

یک بار در سال صورت گیرد.در اول بهار و در طول سال با کودهای کریستالون صورتی میتوان با اسپری به برگها و ابیاری در خاک به گلدهی بهتر گیاه کمک شایانی کرد .

گلدهی

در مناطق بومی خود در اواخر زمستان تا بهار گل های شیپوری و بزرگی میدهد.البته برای گلدهی در آپارتمان حتما بایددر دمای زیر ۱۰ درجه به مدت ۲ ماه نگهداری شود تا نیازسرمایی آدنیوم برطرف شود.

هرس

یکی از مسایلی که تولیدکنندگان به آن کمتر توجه میکنند همین هرس می باشد.بطوریکه گیاه به صورت تک شاخ رشد کرده و گلدهی کمی دارد ولی در صورت پینچ(چیدن جوانه انتهایی)آن چند شاخه شده وگلدهی آن افزایش میابد.همچنین میتوان گیاهان پیری که برگهای آن ریخته شده را با هرس شدید دوباره جوان کرد.در گونه هایی که با پیوند افزوده شدند با هرس شدید میشود گیاه را به گلدهی وادار نمود.

 

تکثیر گل آدنیوم

 روش اول: کاشت بذر

۱) زمانی که گیاهتان به بلوغ رسید، غلاف‌های بذری آن را جدا کنید.

۲) بعد از ۲ هفته، غلاف بذر آدنیوم خشک می شود. در این مرحله غلاف را بشکافید و بذرها را داخل گلدان بکارید.

بهتر است بذرها را قبل از کاشت به مدت ۲ تا ۴ ساعت در آب بخیسانید.

۳) سپس آن‌ها را در بستری مناسب؛ مانند: پرلیت+ شن (و یا همان خاک کاکتوس شامل ۷۰ درصد ماسه شسته شده و ۳۰ درصد پیت ماس، کوکوپیت و پرلیت درشت) بکارید و با لایه‌ای نازک از خاک، روی آن را بپوشانید.

۴) بعد از کاشت، خاک اطراف را کمی فشار دهید تا هوا کمتر به داخل آن نفوذ کند.

۵) گلدان را زیر نور مستقیم آفتاب در دمایی حدود ۲۵ تا ۳۰ درجه سانتی‌گراد قرار دهید.

۶) در مرحله آخر شما باید به وسیله‌ی اسپری، خاک را کاملا خیس کنید و این کار را تا زمان جوانه‌زنی بذر نیز ادامه دهید.

 روش دوم: قلمه زدن

قلمه یکی از راه‌های معمول برای تکثیر این گیاه است.

۱) اولین مرحله، آماده کردن یک قیچی تیز و ضدعفونی شده به وسیله الکل یا وایتکس می‌باشد؛ زیرا به همراه داشتنِ قیچی استریل، به عدم شیوع بیماری در قلمه‌های شما کمک شایانی خواهد کرد (کاتر تیز باعث برش صاف آوندها و افزایش ریشه‌زایی در آن‌ها می‌شود).

۲) از ساقه‌هایی به قطر یک مداد، قلمه‌هایی به طول ۱۲ تا ۱۵ سانتی‌متر تهیه کنید

بهتر است قلمه‌ها از ساقه‌هایی که به شکل مستقیم از تنه اصلی منشا گرفته‌اند، تهیه شوند؛ چون ساقه‌های فرعی، ریشه‌دهی خوبی ندارند).

۳) گل‌ها و برگ‌ها را از قلمه جدا کنید.

۴) قلمه‌ها را ۲ تا ۳ روز، در محلی گرم و خشک و تاریک قرار دهید تا شیره انتهای آن خشک شود.

۵) سپس قلمه‌ها را به صورت اریب در بستر کوکوپیت و پرلیت و کمی پیت موس و ماسه بکارید؛ طوریکه حداقل یک سوم قلمه در بستر قرار بگیرد.

بستر را قبل از کاشت قلمه خیس کنید و بعد از کاشت قلمه نیز به آن آب ندهید تا خاک خشک شود.

۶) قلمه‌ها را در جایی پر نور به دور از آفتاب مستقیم قرار دهید و ترجیحا روی آن‌ها را یک پلاستیک سوراخ‌دار جهت حفظ رطوبت بکشید. معمولا ۲ تا ۳ ماه بعد، قلمه‌های شما جوانه خواهند زد.

آفات گل آدنیوم

تار عنکبوتی، شپشک و شته از آفت های این گیاه بشمار می آیند.بیماری های قارچی نظیر لکه برگی و سفیدک پودری این گیاه را تهدید میکند.برای پیشگیری از افات در هر ۶ ماه یکبار با سم قارچ کش کاربندازیم خاک و گیاه رو بیمه کنید .

 

منبع:مجله دایان

Rate this post

احسان قرقانی

دیدگاهتان را بنویسید