گل سنگ

گل سنگ

گل سنگ

هیپوستس فیلوستاچیا

نام علمی: Hypoestes phyllostachya

نام انگلیسی: Hypoestes phyllostachya

خانواده: Acanthaceae

بومی: جزایر گرمسیری و نیمه‌گرمسیری اقیانوس هند

در زبان انگلسیی به دلیل لکه‌های فراوان موجود بر روی پهنه برگ این گیاهان، آنان polka dot plant گیاه خالخالی خوانده می‌شوند. در ایران نیز گاهی این گیاه به اشتباه گل سنگ و همچنین گاهی خال صورتی نامیده می‌شود. هیپوستس گیاهی علفی است که همانند یک بوته‌ کوچک رشد می‌کند و طرحهای رنگین برگ هایش، آن را به گیاهی جذاب و دوست‌ داشتنی تبدیل کرده است. اندازه و رنگ لکه‌های موجود بر روی برگ نمونه‌هایی از این گیاه که به عنوان گیاه زینتی مورد استفاده قرار می‌گیرند بسیار متنوع هستند.

شرایط رشد

نور:مکانی روشن بهترین جا برای نگهداری گل سنگ است. اگر گیاه را در مکانی با نور کم قرار دهید برگ‌ها به رنگ سبز یک دست درمی‌آیند و جلوه گیاه گرفته می‌شود. اگر گیاه‌تان کم رنگ شده یا به اندازه کافی رنگ ندارد، مقداری نور مستقیم به گیاه‌ بدهید. بعد از مدتی رنگ‌ها دوباره برمی‌گردند.

آبیاری:در طول تابستان که فصل رشد گیاه است، خاک گلدان را همواره مرطوب نگه دارید. در فصل زمستان آبیاری را کاش دهید. اگر گیاه‌ تان گل داد و بعد از آن وارد دوره کمون شد، آبیاری را کاهش دهید و تنها بعد از دیدن رشد جدید گیاه آبیاری را به حالت قبل برگردانید.

دما مناسب:دمای روز 29-24 درجه سانتیگراد و دمای شب 23-21 درجه سانتگراد برای این گیاه مناسب است. دما نباید به زیر 13 درجه سانتیگراد نزول کند. در این صورت برگها کمرنگ می‌شوند و به تدریج می ریزند.

خاک:خاکی سبک با زهکشی خوب بهترین خاک برای گل سنگ است.

کود دهی:در طول فصل رشد گیاه را با کودهای مایع ضعیفی که حاوی تمامی عناصر مورد نیاز گیاه هستند کود دهی کنید. اگر کودی که انتخاب کرده اید کودی قوی است، محلولی که برای کود دهی گیاه درست می‌کنید را رقیق تر از مقدار گفته شده روی بسته کود تهیه کنید.

گل دهی:در کل بخش زینتی گیاه گل سنگ برگ‌های رنگی آن است و گل آن جلوه خاصی ندارد و کوچک است، پس برای حفظ انرژی گیاه و طولانی کردن عمر آن، به محض ظهور گل‌ها آنها را بچینید و از گیاه جدا کنید.

تکثیر:گل سنگ از طریق کاشت دانه و قلمه ساقه قابل تکثیر است. اگر می‌خواهید گیاه‌تان را به وسیله دانه تکثیر کنید، دانه‌ها را در اوایل بهار در داخل خانه و درون خاک مخصوص جوانه زنی بکارید و برای آنها نور زیادی فراهم کنید. از نورهای مصنوعی هم می‌توانید استفاده کنید. دانه‌ها را همواره مرطوب نگه دارید. با ظهور جوانه‌ها، آنهایی که ضعیف تر هستند را دور بریزید و بقیه را نگه دارید. جوانه‌ها را بعد از اندکی رشد بیشتر، به گلدان‌های کوچک منتقل کنید و خاک‌شان را همواره مرطوب نگه دارید. همچنین برای‌شان نور مناسبی فراهم کنید تا رنگ‌های برگ به زیبایی پدیدار شوند.

آفات و بیماری گیاه گل سنگ 

شته، مگس سفید، کنه تارعنکبوتی و شپشک از آفات رایج گیاه گل سنگ هستند. وجود این حشرات و فعالیت آنان موجب کاهش رشد و ضعیف شدن گیاهان خواهند شد. در صورت فعالیت شته و شپشک ماده چسبناکی به نام عسلک تولید می‌شود که بر اثر آن سطوح برگ براق و چسبناک می‌شوند و مصرف این دو حشره از شیره گیاه موجب کم رنگ شدن برگها و بدشکل شدن آنان و همچینن ضعیف شدن کل گیاه می‌شود. کنه تار عنکبوتی موجب کم رنگ شدن برگها در نهایت زرد شدن آنان می‌شود و در زیر سطح برگها نیز تارهای عنکبوت بوجود می‌ایند. بیماری خاصی این گیاه را تهدید نمی‌کند اما شاید از متداولترین آنان سفیدک پودری از بیمایهای قارچی این گیاه است که منجر به ظهور لکه های خاکستری یا قهوه‌ای بر روی برگها می شود. شرایط نور کم و سرد و مرطوب بودن محیط این بیماری را تشدید می‌کند. محیطی با دما و نور مناسب برای گیاه تهیه کنید.

نکته: یکی از مشکلات این گیاه این است که به مرور زمان این شاخه‌های گیاه بلند و باریک شده و منظره‌ای نامناسب پیدا می‌کند. به همین دلیل به طور منظم باید شاخه‌های بلند گیاه سرزنی شوند تا رشد شاخه‌ های جانبی تحریک و گیاه حالت بوته‌ای بیابد.

Rate this post

احسان قرقانی

«پست قبلی

پست بعدی»

دیدگاهتان را بنویسید